doelstelling2019-01-10T19:44:34+00:00

De Nieuwe Raatakkers

Raatakkers, ook Celtic fields genoemd, zijn aaneengesloten raatvormige prehistorische akkersystemen uit de Bronstijd en IJzertijd.

Het doel van de Stichting ( i.o.) Nieuwe Raatakkers is :

1- Het vergroten van de biodiversiteit voor de nieuwe raatakkers zelf en het gebied er omheen door

op natuurlijke wijze gewassen te verbouwen op een complex van aaneengesloten kleine akkers omringd door een houtwal en gescheiden door bloemrijke  natuurstroken.

2- Het geven van veel plezier aan mensen die de akkers bewerken en hen gezond biologisch voedsel te verschaffen.

Wij willen dit bereiken door op kleine akkers van 500 m² gewassen te verbouwen gescheiden door bloemrijke natuurstroken . Hetzij oude groenten en granen als pastinaken , emmertarwe, spelt, rogge, gerst , vlas, boekweit en duivenbonen maar ook gangbare gewassen als zonnebloem, artisjok, aardappels , suikermaïs, pompoen, zwarte of rode bessen, cranberries, aardbeien, lupine, courgettes, paprika’s  enz.

De bewerking van de raatakkers moet in overeenstemming met de natuur zijn, waardoor een wederzijdse positieve beïnvloeding van de natuur in de natuurstroken en houtwallen en cultuurgewassen op de akkers plaats vindt.

Wij zijn er van overtuigd dat de natuur op deze manier in zijn oude glorie kan worden hersteld .

Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen zoals kunstmatige herbiciden, insecticiden of fungiciden noch kunstmest gebruikt . Verder wordt er ook geen gebruik gemaakt van grote zware machines.

Er wordt bij voorkeur handmatig onkruid gewied, gezaaid en geoogst. Daarbij is alleen een tuinfrees of kleine tractor toegestaan en ook af en toe, voornamelijk als demonstratie ,een paard. Na verloop van tijd zullen meer en meer soorten planten, vogels, vlinders en insecten zich in het gebied thuis gaan voelen.

Iedereen kan een akker van 500 m² huren voor € 200 per jaar en daar zijn favoriete gewas op verbouwen, mits geheel natuurvriendelijk.

Ook gaan wij een akker inrichten met stroken van 30 m lang en 1,5 m breed . Iedereen kan daar een rij met aardappels , pastinaken , aardbeien , witlof, boerenkool  of iets anders  kweken voor € 30 per jaar huur. Als onze vrijwilligers de aanplant doen en u wilt alleen oogsten, bij voorbeeld uw favoriete soort aardappel , dan kost dat € 40 per jaar .

Ook vrijwilligers die op vrijdag een paar uur komen helpen en zo dit project ondersteunen  zijn van harte welkom. Zij kunnen meehelpen met het algehele onderhoud en de teelt van gewassen voor de pluktuin op het Vinkenest. Zij krijgen ook een eigen strook indien gewenst om voor zichzelf iets te telen. Wij hebben in 2017 een start gemaakt op een oude ponyweide aan de Wieselseweg achter nummer 60 op een halve hectare . Ons kernteam bestaat uit Annemein de Graaf ( De WolleSik) , Francy van der Riet( Pluktuin) , Henk Beekman ( Vinkenest) en Jan Bulthuis ( initiatiefnemer).

Meer informatie of aanmelden bij :  janbulthuis@planet.nl ; 0553664791, 0613740613 )

Toekomstmuziek

Nieuwe Raatakkers Groot

Ons idee voor een groot project van 5 hectare sluit naadloos aan bij het

Deltaplan Biodiversiteitsherstel  dat nu zo actueel is .

Door het basisidee om akkers te scheiden door natuurstroken kan de biodiversiteit hersteld worden . Vooral als op die akkers biologische geteeld wordt.

Als er meerdere van deze akkercomplexen in Gelderland zijn kunnen ze ook heel mooi door een fietsroute verbonden worden.

In het complex komen wandelpaden en fietspaden en bankjes voor optimaal natuur-genieten .

Allerlei ( oude ) ambachten kunnen op de Nieuwe Raatakkers en in een ( eventueel ijzertijd – )  boerderij worden beoefend en worden gepresenteerd ..

Te denken valt aan een geitenstal , een wol spin- ververij ; theeschenkerij , een imker , biologische groentes , zeepziederij,  een bloemenpluktuin , houtsnijwerk , ouderwetse meubelen , pottenbakkerij , ijzergieterij  enzovoort .  Al deze activiteiten  op duurzame, kleinschalige  en biologische grondslag .

 Op de boerderij kunnen producten worden verkocht en workshops gegeven .

 We kunnen er met verschillende ondernemers gaan zitten zodat het een rendabel project is.

Behalve de aankoop wordt zo’n project kosten neutraal of zelfs winstgevend en het wordt een aanwinst voor de Provincie, een toeristische trekpleister .

Voor dit  “toekomstproject”  ( maar dat kan morgen beginnen ! )  hopen we zoveel mogelijk medewerking en medewerkers te krijgen, zowel bij gemeente , provincie als particulieren die enthousiast zijn dit samen met ons op te zetten  en uit te werken .

Graag willen we met de gemeente Apeldoorn of de provincie Gelderland zoeken naar geschikte locaties .

Maar die is altijd wel te vinden en hangt er ook  van af of er iets te koop komt .

Het belangrijkste is een intentieverklaring dat gemeente  of provincie dit plan wil steunen  en of er aan mee wil werken om het te realiseren.